Tekenen en boetseren

voor volwassenen

Marlies Krijgsman geeft al jaren met veel plezier teken- en boetseer­cursussen aan volwassenen en kinderen in ’s-Hertogenbosch.
U hoeft het natuurlijk niet al goed te kunnen. Wat ze in haar lessen probeert te bereiken, is dat u plezier heeft in het creëren. En dat u uw best doet te kijken. Maar vooral dat u leert zich te verbazen.

Workshops 2015
Boetseren

In de zomer een midweek boetseren. Dat kan van dinsdag 21 juli t/m donderdag 23 juli of van dinsdag 28 juli t/m donderdag 30 juli 2015. Kunt u niet door­de­weeks, maar zoudt u wel een weekend willen komen werken? Bel me maar, ik kan het regelen! De workshops bestaan uit 5 dagdelen waarin u leert een portret of figuur in klei hol te boetseren. Op woensdag­middag vind ik het leuk om naar Het Noord­brabants Museum in ’s-Hertogenbosch te gaan. Er wordt u koffie en thee en een gezellige lunch, bij goed weer buiten op de voormalige speelplaats, aangeboden. En we sluiten de workshop af met een glaasje.

Een groep zal uit 3 tot 6 deelnemers bestaan. De prijs van een workshop bedraagt € 100,– voor drie dagen. Wilt u maar één dag komen, dan kan dat in overleg. De prijs voor één dag bedraagt € 40,–.
Aanmelden kan telefonisch of per mail. Na het overmaken van het cursusgeld op rekeningnummer NL 95 INGB 0001036695 t.n.v. Marlies Krijgsman bent u ingeschreven en gaan we er een fijne week van maken.

Tips voor overnachten, zoals Bed & breakfast-adressen, kan ik u geven.
’s-Hertogenbosch is een bruisende stad. Er zijn drie bioscopen, en in de Verkade Fabriek hoort daar op dinsdag ook een warme maaltijd bij. Eetgelegenheden zijn er verder genoeg in de stad, de Korte Putstraat en de Uilenburg staan er om bekend.

Tekenen

Bij het tekenen werkt Marlies Krijgsman meestal naar stillevens. Niet om te leren de voorwerpen zo netjes mogelijk na te tekenen, maar om te leren kijken. Kijken, kijken en keuzes maken, zegt Marlies altijd.

Een goed voorbeeld is de opdracht met de koffers. We tekenen een stapel koffers, maar de opdracht is om er eentje weg te laten.
Je kunt je best doen om alles zo goed mogelijk na te tekenen, maar de opdracht gaat ook over keuzes maken. Want de koffer die niet getekend wordt, is er natuurlijk toch. Iets weglaten blijkt ook tekenen.

Boetseren

Veel mensen die het werk van Marlies gezien hebben, willen graag koppen leren boetseren.
De meesten beginnen dan meteen van voren te boetseren, vanuit het idee dat met een goed gezicht vanzelf een goede kop ontstaat. Maar dat is jammer genoeg niet zo. Je moet er juist om heen en naar het totaal leren kijken. Belangrijk is eerst te kijken hoe de botten zitten: de wenk­brauw­botten, de juk­beenderen, de kin. We kijken en meten. Waar zit het oor. Hoe staat het hoofd op de nek. Pas als de basis goed is, ontstaat de kop vanzelf.

Informatie cursussen

De cursussen worden ’s ochtends tussen 10 en 12 uur gegeven, behalve op de dinsdagen, in het atelier van Marlies Krijgsman. Een groep bestaat uit maximaal 7 cursisten.

Een cursus duurt geen vastgestelde periode. U kunt ieder moment beginnen en er ook weer mee ophouden als u dat wilt. Komt u een keer niet, dan betaalt u ook niets.

Bij het geven van een cursus probeert Marlies altijd rekening te houden met de wensen van een cursist. Iemand die komt om te tekenen kan heel goed op een gegeven moment gaan boetseren en omgekeerd.

De kosten bedragen € 12,– per keer. Daarvoor bent u twee uur aan het werk en papier en houtskool liggen voor u klaar. Ook voor koffie of thee wordt gezorgd. Wilt u liever schilderen, of tekenen met krijt of kleur­potlood, neem dan uw eigen materiaal mee. Voor het werken met klei wordt een bijdrage gevraagd voor materiaal en de kosten van het bakken.

Leren tekenen of boetseren is natuurlijk vooral een kwestie van doen. Maar leren kijken, en leren beslissingen te nemen, daarvoor heeft het werken in een groep een meerwaarde. Het is zowel leuk als leerzaam om elkaars oplossingen te zien en om met elkaar daarover te kunnen praten.