In uw browser staat Javascript uitgeschakeld. Zonder Javascript is deze site echter niet te bekijken. Als u deze site wilt bezoeken, vragen wij u om Javascript weer in te schakelen.

Totems

2014

Werkfoto’s Rode totem

Tekst en foto’s uit ‘In het atelier’

dinsdag 27 mei 2014

Het is goed drogend weer geweest: de delen van de totem zijn hard genoeg om voorzichtig op elkaar te zetten. Alleen even voor de foto, zodat ik thuis nog eens kan kijken naar wat ik in het atelier gedaan heb. Ik ben van die organische vorm af. Wat een veran­dering geeft de verdeling in zes vlakken! En ook de koppeling van de delen is een eigen ‘ding’ geworden. Vanaf het begin wist ik dat er een open vorm tussen de twee delen zou komen. Maar er kwam niet het rechte van een vierkant prieeltje (zoals ik het getekend had), maar deze poten! Ik zag vroeger eens een toneel­stuk waarin gezongen werd over een huisje op kippen­poten. Dat leek mij een wankel huisje. Deze totem gaat over de poging deel te hebben aan het ideale beeld dat we hadden, dat van de ‘hoek­steen­van­de­maatschappij’. Maar het gezin is uit elkaar gevallen, en de personen zijn sterke boekdelen geworden! De zes figuren op dit beeld zijn letterlijk ontstaan uit klei.

De tijd vloog om terwijl het buiten stortregende, de hele dag.

Rode totem 2014

hoogte 146 cm
rode klei, witte chamotte

Klik of tap op het beeld om het te ‘draaien’. Met een klik of tap op het plusteken opent u grotere foto’s van de totem.

Werkfoto’s Zwarte totem

Tekst en foto’s uit ‘In het atelier’

zondag 15 juni 2014

Ik ben alweer meer dan een week bezig met deze zwarte totem! Paul uit Best heeft de grote den voor zijn huis omgezaagd en ik gebruik de stukken boomstam die ik van hem gekregen heb. De uit­daging is mij aan te passen aan de boom en toch mijn ver­haal in de klei te vertellen. Mijn gevoel zegt me dat dit beeld er moet komen. Maar het zal misschien eerder een schets voor een monu­ment worden, dan dat het een verkoop­baar beeld zal zijn.

dinsdag 15 juli 2014

Het zijn heerlijke dagen op het atelier. Hier is het om begonnen, dit deel wilde ik maken, dit laatste deel van de zwarte totem, Het monument! Het was een lange periode van lezen in de boeken van Bernice Rubbens, André Schwarz-Bart, Paul Auster, J.M. Coetzee, Ronaldo Wrobel en Ida Simons.

Zwarte totem 2014

hoogte 202 cm
zwarte klei, boomstam

Met een klik of tap op het plusteken opent u enkele detailfoto’s van de totem.

U kunt het vergroten en verkleinen van de foto's ook bedienen met het scrollwiel op uw muis.

U kunt het vergroten en verkleinen van de foto's ook bedienen met het scrollwiel op uw muis.