Tekenen en boetseren

voor kinderen

Marlies Krijgsman geeft al jaren teken- en boetseer­cursussen aan zowel volwassenen als kinderen in ’s-Hertogenbosch.
Haar cursussen hebben geen vastgesteld doel, ze leiden niet tot iets op. Marlies heeft er plezier in dat er iedere keer weer een geweldige middag omvliegt. Leren kijken en vooral je verbazen. Ontdekken hoe verschillende onderwerpen te benaderen en met verschillene materialen experimenteren.

Verbazing

Kinderen zijn er altijd erg van overtuigd hoe iets er uit hoort te zien: een giraffe heeft een lange nek en bruine vlekken en een huis heeft een deur, ramen en een schoorsteen waar rook uit komt. Bij ongeveer acht jarigen treedt er een verandering op in het observeren van de dingen. Iedereen weet wel hoe een schoen er uit ziet. Maar om die uit te trekken, op tafel te leggen en proberen te tekenen wat je ziet, dat is een hele zoektocht! Marlies leert de kinderen te kijken en helpt ze in het maken van keuzes. Hun zoektocht moet tot ontdekkingen leiden. Tot verbazing. En tot plezier.

Ver weg en dichtbij

Marlies vraagt ze hun lievelings­dier te tekenen. De hond bijvoorbeeld, of hun knuffel. Daarna mogen ze datzelfde dier nog eens tekenen, maar blijft het een witte vorm in de tekening. In de volgende tekening is het dier juist rood, of groter. En de laatste tekening is in grijstinten. Ze gaan de vier dierfiguren uitknippen en op een nieuw vel papier weer opplakken. Alle kinderen betrekt Marlies er bij. En nu kan bijvoorbeeld blijken dat bij de één het witte dier dichtbij lijkt te zijn. Terwijl bij een ander juist de grote, rode olifant wel op de voorgrond lijkt te staan!

Het voorbeeld

Ze zijn elkaars model. Ze meten elkaar op en daardoor leren ze verhoudingen kennen. Als ze een portret tekenen, zegt Marlies bijvoorbeeld, kijk eens naar elkaars neusjes, hoe zit dat tussen de oren?
Bij een landschap tekenen, zegt ze: kijk eens naar buiten naar de schaduwen. Gaan al die schaduwen dezelfde kant op? En wat voor kleur heeft een schaduw eigenlijk?

De cursus

De cursus tekenen en boetseren voor kinderen is voor kinderen van 10 jaar en ouder. De groeps­grootte is maximaal 4 kinderen.

De cursus duurt geen vastgestelde periode. Uw kind kan ieder moment beginnen en er ook weer mee ophouden als u dat wilt. Komt uw kind een keer niet, dan betaalt u ook niets. De prijs voor een les bedraagt € 12,50.

De lessen worden gegeven in het atelier. Als de kinderen willen, kunnen ze (niet allemaal tegelijk) aan een ezel werken. Teken­materiaal en klei zijn volop aanwezig.
Tussendoor krijgen ze iets te drinken. En alles wat gemaakt wordt, gaat natuurlijk mee naar huis. Hoewel klei over het algemeen eerst een week zal moeten drogen.

Bel met Marlies als u meer informatie wilt of als u af wilt spreken om een keer met uw kind te komen kijken. Haar telefoonnummer is 06-11080057.

Als de kinderen net van school komen, hebben ze de pengreep nog in hun vingers. Die is prima om mee te schrijven, maar bij tekenen mag je los komen van alles wat op een bepaalde manier moet! Iedere les vraag ik ze dan ook om eerst, met houtskool in hun knuisten, een paar vellen vol te krassen. Meestal weten de kinderen zelfs daarin wel iets te herkennen.